Inden for de seneste år er flere og flere madinteresserede begyndt at besøge Peru. Den peruvianske gastronomi er blevet en populær årsag til at besøge landet. Præcis dette gjorde også, at Peru i 2014 modtog “World Travel Report”. Dette er en anerkendt pris inden for rejseindustrien, hvor landet vandt for bedste kulinariske destination. Det er ikke uden grund, at verdens madfolk er begyndt at rejse til den vestlige del af Sydamerika.

Madmarked

Peru ligger mellem Amazonas, Andesbjergene og ud til Stillehavet. Denne beliggenhed giver landet et meget varieret mikroklima, som gør Peru til et af de mest biodiverse lande i verden. Det betyder, at landet har et helt fantastisk udbud af grøntsager, frugt og andre madsorter. Blandt andet har Peru mere end 3000 forskellige kartoffelsorter. Går du ned på et af de lokale madmarkeder, vil du have mulighed for at købe et hav af eksotiske og friske frugter og grøntsager. Stillehavet er desuden årsag til landet rige variation af fisk og havdyr.

Madmarked

Madkultur

I Peru er det muligt at finde mad for enhver smag. Maden er en fusion af en masse forskellige kulturer. Særligt er retterne en blanding af peruviansk og spansk. Dog kan der også ses inspiration fra det afrikanske, arabiske, asiatiske og endda italienske køkken. Typisk består maden af ris, kartofler, majs, kylling og alt godt fra havet. Skal du ud at spise, er frokosten hovedmåltidet i Peru, hvor færre spiser ude om aftenen. Har du en lidenskab for gastronomi, er Peru bestemt et besøg værd.

Madkultur

Mad i regionerne

Alt efter hvor du bevæger dig rundt i Peru, er der forskel på maden. Befinder du dig ved kysten, vil mange af retterne indeholde fisk eller andet godt fra havet. Desuden byder retterne på intenst krydret og fyldig mad med masser af smag. Mod højlandet og i Andesbjergene i Peru består retterne i stedet meget af grøntsager. Smagen er frisk og stærk. Er du kødspiser, kan du prøve at smage alpaca, som minder om lamaen. Til sidst kan du tage til Amazonas-regionen. Her er retterne mere simple. På grund af klimaet vil du i stedet opleve en kæmpe variation af brugte ingredienser. Du vil have mulighed for at smage en ny fantastisk frugt eller grøntsag hver gang.

Mad i regioner

Nationalret

På trods af den alsidige madkultur er der tre særligt kendte retter i Peru. Det der kommer nærmest en nationalret kaldes Ceviche. Ceviche består af frisk fisk, der bliver marineret i limejuice. Herefter krydres den med frisk koriander og peruviansk rocoto-chili. Tilbehøret består af søde kartofler, rødløg og kogt majs. Anticuchos er en anden ret, du nemt kan støde på, som er et kød- og grøntsagsspyd. Kødet er en kebab af oksehjerte, som er barbequemarineret. Du kan også finde de lækre og smagfulde spyd på markeder, hvor de typisk vil blive serveret med kogte kartofler eller majs. En tredje klassisk ret er Ají de gallina. Hovedingrediensen er kylling. Desuden er den tilberedt sammen med en lækker , fed sovs af peanuts og gul chili. Her til vil du få serveret ris. Igen en smagfuld og stærk ret, men anderledes på grund af den cremede peanutsovs.

Mad

Drikke

Den smagfulde mad er ikke til at komme uden om i Peru. En uundgåeligt drikkevare i Peru er Pisco. Pisco er nationaldrikken i Peru og er en druebrændevin. Den fremstilles i de regionerne, som særligt dyrker druer.  Pisco bliver serveret til næsten alle begivenheder og lejligheder, og du kan derfor næsten ikke komme uden om den.

drikeke