peru-amazonas

I det nordlige Peru ligger den peruvianske Amazonas region. Amazonas er samtidig betegnelse for regnskoven som strækker sig øst for Andesbjergene til grænserne ved Ecuador, Columbia, Brasilien og Bolivia. Området danner ramme for Amazon-junglen, som er verdens største og mest kendte regnskov. Regnskoven bliver ofte omtalt som “tropernes grønne guld”, på grund af skovens værdifulde træer. Amazonas udgør i den peruvianske del ca. 60% af Perus samlede areal. Dette areal består stort set udelukkende af tætte skovområder, hvilket også er årsagen til, at der i denne region kun bor 5% af Perus samlede befolkningstal.

Regnskoven

Amazonas regnskoven strækker sig over det meste af det nordlige Sydamerika, og dækker områder i 9 forskellige lande (Brasilien, Colombia, Peru, Venezuela, Bolivia, Guyana, Ecuador, Surinam og fransk Guyana). Samlet set dækker regnskoven et areal på ca. 6,9 millioner km², som udgør over halvdelen af jordens regnskovsområder. Ud af de lande som regnskoven strækker sig over, er Peru det land i Sydamerika, der besidder det største område af regnskoven næstefter Brasilien. Skoven er nærmest isoleret fra resten af verden, grundet det store og nærmest uigennemtrængelige frodige naturområde, som rummer tusindvis af forskellige dyre- og plantearter, samt den mægtige Amazonflod. Bortset fra dette så lever der ifølge Verdensnaturfonden ca. 33 millioner mennesker i regnskoven, fordelt på de 9 ovennævnte lande. Her er 1,7 millioner af disse indfødte indianere, som er fordelt på ca. 350 forskellige etniske grupper. Mange af disse indfødte indianere bor dybt inde i junglen, og er nærmest fuldstændigt isoleret fra omverdenen. Amazonas regnskov er derfor på mange måder et fantastisk naturvidunder, som derfor også har en helt special status hos de mange eventyrlystne rejsende, der hvert år rejser til Amazonas for at udforske dette vilde men tropiske paradis.

Amazon-floden

Amazonas er navnet på den flod som løber igennem Amazonas regnskov, og er samtidig en af verdens længste floder. Floden udspringer i andesbjergene og slynger sig ca. 6500 km tværs over det sydamerikanske kontinent og udmunder i Atlanterhavet. Amazonas-floden er verdens mest vandrige flod, da der hvert sekund i gennemsnit udledes 180.000 m3 i Atlanterhavet, hvilket er over 4 gange så meget som der udledes af den næststørste flod Congofloden. Grundet de mange bifloder der leder ud i Amazon-floden, blev floden i gamle dage flittigt brugt til at transportere varer frem og tilbage, samt til at eksportere skovens produkter ud til de europæiske markeder. I dag bruges floden stadig som transportvej, men dog i et mere begrænset omfang, da det er en noget langvarig transportform. I junglebyen Iquitos er befolkningen stærkt afhængige af Amazonfloden da denne, udover fly, er eneste vej ind til byen. Der er ingen veje ind til byen, hvorfor Iquitos bruger floden til at få transporteret varer ind fra Brasilien. Der er derfor også rig mulighed for at tage på minicruise langs Amazon-floden fra byen.

Dyreliv i Amazonas

Amazonas har et helt usædvanligt dyreliv, der på mange måder har ligeså karakteristiske dyr, som dem man finder i Australien. Man regner med, at der i Amazonas alene lever mere end 500 arter pattedyr, 475 padder og krybdyr og en tredjedel af alle fuglearter på hele kloden lever her. Det karakteristiske ved pattedyrerne i Amazonas er at hovedvægten af dyr er insektædere. Det skyldes at bestanddelen af insekter er yderst rig i det frodige skovområde. Det er både flagermus og fler arter af små aber der lever af de insekter der lever højt oppe ved træernes kroner. Gældende for Amazonas er de mange arter af aber. Særligt skal edderkoppeaben og brøleaben være på vagt når abeørnen kommer flyvende over skovens trækroner. I trækronerne højt over skovbunden lever også de farvestrålende araer, tukaner og papegøjer. I skovbunden vil løvfrøen, der findes i alverdens farver være til at finde. Her bor også forskellige arter gnavere som marsvin og de kæmpe-store flodsvin. Ved floderne finder man også navlesvin, moskussvin og tapirer, der på land er yndet bytte for jaguaren.  I vandet i nord lever alligatoren (kaimanen) side om side med floddelfinen, piratfisk, kæmpe oddere mv.

Jungletur i Amazonas

I Amazonas er der rig mulighed for at komme på en masse spændende udflugter i den vilde Amazon-jungle. Alt afhængig af hvad du er til, vil der være forskellige muligheder for udflugter at komme på, samtidig vil du også have mulighed for at skræddersy din helt egen guidede tur i junglen, hvis det er at foretrække. Dog bør du altid sørge for at have en guide med dig på turen, da junglen kan være stor og uoverskuelig at vandre i på egen hånd. Samtidig vil du også få klart mest ud af at følges med en guide, som bl.a. vil kunne fortælle dig om regnskoven fascinerende biosystemer, dyrearter og plantearternes medicinske værdi. Af udflugter vil du bl.a. kunne komme på en spændende og eventyrlig vandretur i den imponerende Amazonas regnskov. Derudover vil du få mulighed for at komme på en spændende sejltur med kano langs Amazonas bifloder, samt få mulighed for at besøge nogle af de lokale bosættelser som bor i junglen. En jungletur i Amazonas Regnskov er uden tvivl en oplevelse værd. På jungleturen vil du dog blive orienteret af dine guider om, at chancen for at se en masse dyr og fugle undervejs vil være begrænset, grundet junglens meget tætte og frodige bevoksning.

 

Vi anbefaler junglebyerne Iquitos og Manu Nationalpark.

Amazonas_Iquitos-flydende-by

Iquitos

Junglebyen i nord er Perus 5. største by. Det er en yderst kosmopolitisk by, hvor du kun kan komme til med fly eller båd. Byen er således afskærmet fra al omkringliggende vejnet, og kan ikke nås med bil. Iquitos ligger ved Amazonfloden og giver derfor dig som besøgende mulighed for at tage på junglesafari langs flodens breder. I Amazonfloden bor krokodiller og floddelfiner, og du får derfor muligheden for at opdage et fantastisk dyreliv du ikke ser andre steder i Perus Regnskov.

Manu_National_Park

Manu Nationalpark

I Manu Nationalpark bor Harekmbu-indianerstammen. Stammen lever af økoturisme, hvor de inviterer turister med ind i deres baghave af liantræer, grøn flora, et mangfoldigt dyreliv af diverse fuglearter, aber, brillebjørnen, og sågar jaguarer. Parken er på UNESCOS liste over bevaringsværdigt natur og kulturarv. Grundet parkens frodige natur og lavland, er skoven særligt naturfredet. Området bruges som udviklingsområde og forskningsreservat, samt autentisk turistmål.

Skoven er truet

Den Peruvianske regnskov er truet. Det har den været længe. Det startede allerede i starten af 1900 tallet under koloniseringen, hvor europæerne brugte skoven til at udvinde gummi. Siden har forsøget på at udnytte det grønne guld, været markant stigende. Antallet af Mahogni træer er i dag på sit laveste, og stadig større hektar områder, bliver fældet hvert år. I starten af det 21. århundrede blev der fældet omkring 80.000 hektarer. I dag er der sket en stigning på op til 145.000 hektarer af fældet skov på årlig base. Dette er stærkt foruroligende. Skoven, der kan betragtes som verdens lunger, er truet fordi lokale bønder ønsker at drive kvæg i skoven, eller dyrke jorden, hvilket er til stærk undren blandt skovens indianere. Endvidere har mange større virksomheder købt grunde i regnskoven, hvorfra de dyrker jorden og producerer bl.a. palmeolie eller driver minedrift. Også den kriminelle verden har fået øjnene op for Amazonas. Her dyrkes coca til produktion af kokain, og de der forsøger at beskytte skoven overfor de kriminelle bliver ofte straffet hårdt. Den Lokale indianer stamme i Manu Nationalpark, forsøger at gøre op med nedbrydningen af regnskoven, ved at tilbyde oplevelser i skoven. Således lever folket af økoturisme, hvilket er med til at støtte og beskytte livet i Amazonas regnskov.