peru-sproget

Peru er et gammelt Inkarige, der opstod i 1100-tallet. Her havde riget deres hovedstad i Perus by Cuzco. Hovedstaden i Peru nu er dog Lima. Spanierne kom dog til Peru i 1500-tallet og begyndte at erobre landet. I 1532 kom landet under det spanske styre. Dette har haft stor betydning for det sprog der i dag tales i Peru. Peru har nemlig to officielle sprog. Disse er spansk samt quechua som er det indianske sprog. Herudover findes der også andre sprog, som dog tales i meget mindre grad.

Spansk

Det spanske sprog i Peru stammer tilbage fra 1500-tallet, da landet blev erobret og kom under spansk styre. Størstedelen af befolkningen i Peru snakker derfor, den dag i dag, spansk. Faktisk regner man med at det er helt op til ca. 83 procent af befolkningen der snakker spansk. Derfor er spansk i dag også det mest dominerende sprog. Spansk er det sprog, der bliver benyttet i medierne, i regeringen og også i uddannelsessystemet.

Kommer man til Peru og kan finde ud af at tale spansk, vil man dog opdage at der er nogle variationer i det spanske sprog der tales i landet. Disse variationer finder man, alt efter hvor i landet man befinder sig. Landet er delt ind i Andesbjergene, Amazonas samt kysten, hvor Lima findes. Disse tre steder varierer ikke bare i forhold til klimaet, men hvert fald også på sproget. Det er nemlig særligt i disse tre dele, at man kan høre variationerne i det spanske sprog.

Quechua

Quechua blev først et officielt sprog i Peru i 1975. Dette sprog tales særligt af de indianske befolkningsgrupper der lever i Andesområdet, og hvorpå befolkningen også kaldes Quechua. Grunden til at sproget også kaldes inkaernes sprog er, at under inkaernes ekspansion i 1400-tallet, tog de sproget samt andre kulturelle genstande. Kulturelle genstande som klædedragten, to de med til rigets yderområder, hvorfor quechua blev betegnet som inkaernes sprog.

Quechua er en sydamerikansk sprogfamilie. Det er altså ikke kun ét sprog, men omfatter ti sprog der tales af ca. 10 millioner mennesker der lever i Argentina, Ecuador, Peru, Colombia og Bolivia. Nogle mener at Quechua er beslægtet med sproget aymará, som blandt andet også tales i Peru. Årsagen til dette er, at der findes mange fællestræk blandt de to sprog, og hele 25 procent af de to sprog er ens. Dette kan dog skyldes at sprogene er blevet påvirket af hinanden gennem mange hundrede år.

Andre sprog i Peru

Som nævnt minder quechua meget om sproget aymará. Dette er også et sprog der tales i Peru. Særligt tales sproget omkring Titicacasøen, som er en sø der ligger i Andesbjergene mellem Peru og Bolivia. Man regner med at ca. 1,7 procent af befolkningen taler dette sprog. Trods dette ikke er særlig meget, er det alligevel det tredjemest talte sprog i Peru. Grunden til at sproget ikke tales særligt meget længere, er på grund af det spanske samt quechua, som begge er blevet meget mere udbredt. Desuden tales aymará meget mere i Bolivia, hvor hele to millioner taler dette sprog.

Udover disse tre mest udbredte sprog, findes der også nogle andre indianske sprog, der tales forskellige steder i Peru. Disse sprog tales næsten udelukkende i Amazonasområderne. Til sammen er det mindre end 180.000 der taler de forskellige indianske sprog, og derfor er der også nogle af sprogene som kun tales af omkring nogle hundrede mennesker. Der findes omkring 13 forskellige af disse sprog i Amazonas. Nogle af disse sprog hedder blandt andet Aguaruna, Shipibo og Asháninka. De i befolkningen der taler et af de mange forskellige indianske sprog, herunder også quechua eller aymará er ofte flersprogede. Det vil sige at de taler mere end ét sprog, da de ofte også taler spansk.