peru-musik

Musikken i Peru har været inspireret af flere ting. Dette er lige som med både religion, sprog og kunst, som også har været meget præget af den fortid som Peru har. I starten var Peru et Inkarige og inkaerne levede i landet. Her opbyggede de byen Cuzco, som blev deres hovedstad – I dag er hovedstaden i Peru, Lima. I 1600-tallet kom spanierne til landet og erobrede Peru. Det betød at de overtog landet og det kom under spansk styre. Af den grund kan man igennem musikken, også se hvordan det har været påvirket både Inkariget og senere hen Spanien og deres traditioner.

Musikken fra Inkariget

I Inkariget var musikken meget speciel og havde en stor betydning. På dette tidspunkt mødtes flere og skabte musik sammen. Kulturen var nemlig meget kollektivistisk og man fokuserede mere på gruppen end på den individuelle person, hvilket også påvirkede måden, hvorpå musik blev skabt. Musik, dans og sang var én og samme ting. Det hang altså sammen. Selve musikken var meget spirituel og havde ofte religiøs betydning. For Inkaerne var musik dog ikke kun musik. Når der blev skabt musik og danset var nogle af formålene eksempelvis at påvirke vejret, hvis inkaerne havde brug for regn. Desuden repræsenterede dansende ofte forskellige dyr og fugle.

Instrumenterne i Inkariget

I Inkariget samt før Inkariget var de instrumenter der blev brugt var blæseinstrumenter og slagtøj. Et af de meget tidlige instrumenter, er instrumentet Tinya. Instrumentet er en lille tromme, som er lavet ud af læder. Her blev det brugt meget under dansende. Et andet og meget kendt instrument, også fra denne tid, er blæseinstrumentet Siku. En Siku er en meget traditionel panfløjte fra Peru. Historisk set blev en Siku spillet på af en kvinde, når hun kom hjem fra bjergene. Sikuerne var meget store, da de kunne spille alle toner, og derfor ofte for store til kvinder. Af den grund lavede man det om, så man havde to mindre panfløjter, som tilsammen kunne spille alle toner. På den måde kunne to kvinder sammen spille melodierne. Når man havde lavet dette musikalske bånd, var man bundet for livet og man kunne ikke spille på siku med andre end den ene kvinde.

Spaniernes påvirkning på musikken

Instrumenterne der blev brugt i Inkariget og tiden før Inkariget, som en måde hvorpå der blev skabt musik, var ofte blæseinstrumenter. Da spanierne kom til magten, begyndte der samtidig også at komme strenge instrumenter til landet, og disse begyndte at blive brugt meget til at skabe musik. Derudover ændrede det også betydningen af musikken. Musikken havde før haft en meget spirituel og religiøs betydning i forhold til den religion de dyrkede på daværende tidspunkt. Da religionen ændrede sig til at være katolsk, da spanierne kom til magten, begyndte musikken også at ændres til andre ritualer.

Instrumenterne efter 1600-tallet

Et af de strenge instrumenter der blev brugt meget var en charango. En charango er en lille guitar, omkring 66 cm., med ti strenge. Helt traditionelt, blev bagsiden af en charango lavet af den ”skal” som bæltedyret har på ryggen. Skallen er nemlig hård og lavet af et tykt hornlag. I dag er det dog mere normalt af hele charangoen er lavet af træ, mens bagsiden dog stadig er formet på samme måde som skallen på bæltedyret. Et andet strengeinstrument der også kom til Peru sammen med spanierne var bandurriaen. Dette instrument mindede også om guitaren, men var mere lille og rund end det førværende charango. Disse instrumenter blev dog stadig påvirket af Peru, hvorfor de ikke havde lige så mange strenge, som den traditionelle bandurria man kunne finde i Spanien.

Nyere peruviansk musik

En form for musik som er blevet mere populær i Peru siden 1960erne er den musik der bliver kaldet Peruviansk Cumbia eller Chicha. Musikkens oprindelse stammer fra Amazonas i Peru. Musikken var en smule inspireret af colombiansk musik, men blev ændret og begyndte i stedet at indholde melodier som blev brugt mere og mere i Andesbjergene. Derudover begyndte musikken også at indholde flere elementer fra musikken fra Amazonas i Peru, hvor den peruvianske Cumbia netop også stammer fra. Instrumenterne der bliver brugt til at spille denne mere moderne form for musik er ofte mange elektriske instrumenter, såsom el-guitar og elektrisk bas. Dog bruges der også nogle gange almindelig rytmisk guitar til denne form for musik.