peru-sport

Der findes og dyrkes mange forskellige former for sport i Peru. I landet har de generelt en stor passion for sport. Nogle af de former for sport der dyrkes i Peru er mere almene, så som fodbold, mens der også findes tyrefægtning og hanekampe nogle steder i landet. Disse sportsgrene er lovlige, trods de vækker mange delte meninger i Peru. En anden årsag til at der findes så mange forskellige former for sport i landet, er på grund af de mange forskellige geografiske områder, hvor der eksempelvis er mulighed for bjergbestigning.

De forskellige geografiske områder påvirker desuden også klimaet, hvilket betyder at landet har en enestående variation af flora og fauna, hvorfor det også er en meget populær sport at fiske i Peru. Derudover findes der utroligt mange populære steder at surfe i landet, da landet har en meget lang kystlinje og dermed også rig mulighed for mange gode bølger. Nedenfor vil nævnes nogle af de forskellige former for sport, som findes i landet.

Fodbold

Den mest populære sport i Peru er fodbold. Der findes fire store fodboldhold i Peru, hvor tre af dem er fra hovedstaden Lima, og det sidste fra den gamle Inka hovedstad, Cuzco. De tre hold i Lima hedder Cristal, Alianza og El U, og Ciencianco fra Cuzco. Desuden har det peruviske fodboldlandshold spillet med i FIFA World Cup fire gange i henholdvis 1930, 1970, 1978 og 1982. Dog må det erkendes at Peru ikke har haft særlig meget succes på et internationalt niveau i sporten fodbold, i mange år. En af årsagerne til dette er særligt, at der ikke bliver investeret meget i sporten. På trods af det, har fodbold dog stadig en stor betydning for befolkningen i Peru. Når man befinder sig i Peru, vil man også have let ved at se, hvor populær en sport det egentlig er. Overalt i byerne og endda inde i junglen, vil man se børn der spiller fodbold. Typisk er fodbold i Peru domineret af mænd.

Volleyball

En sportsgren der er meget populær for kvinder i Peru, er volleyball. I denne sport, ser man oftere Peru på det internationale plan. Her har det kvindelige volleyball landshold flere gange været med i finalerne i både de Olympiske lege samt i World Cup. Nogle af de kendte spillere inden for denne sportsgren er blandt andet Cecilia Tate, Gabriela Perez de Solar og Natalia Málaga. Højdepunktet for kvindelig volleyball så man i 1980, og i 1988 vandt holdet sølvmedaljen i de Olympiske lege i Sydkorea. Efterfølgende har de ikke haft helt så meget succes. Dog er det på FIVB Senior World Rankings blevet kåret til nummer 17 i 2012. Derfor er det altså stadig en populær sport i Peru, hvor der stadig er meget fokus. Desuden er det også en sport man ser mange steder i landet, hvor det både spilles professionelt men også for sjovt. I de fleste skoler i Peru, spiller pigerne volleyball.

Surfing

Hvis man kan lide at surfe, er Peru en rigtig god destination at tage til. Først og fremmest har landet en kystlinje på mere end 2000 km. Bølgerne er desuden også gode, og der findes nogen for alle. Både begyndere, øvede og professionelle surfere. Desuden findes der nogle meget kendte bølger i landet, som man kan finde i det nordlige Peru ved Máncora og Puerto Chicama. Trods nogle meget populære bølger i det nordlige Peru, er Lima, hovedstaden, dog også meget kendt for surfing, hvor man kan finde mange forskellige bølger. Derudover er det et populært sted, da byen på samme tid er spændende, hvis man ikke kun er til surfing. Udover at det er en sport, som er meget populær for både begyndere, så findes der også nogle kendte og professionelle surfere i Peru. Her findes der blandt andet Sofia Mulánovich, som blev world wide champion i 2004.

Tyrefægtning og hanekamp

I Peru findes der tyrefægtning, og faktisk er det også en populær sport i landet. Der er dog meget delte meninger omkring sporten i landet, hvor nogle stadig accepterer sporten, mens andre ikke har respekt for det. En undersøgelse fra 2008, lavet af universitetet i Lima, viste at godt 79 procent af befolkningen i Lima var imod sporten. Tyrefægtning oplever man især under nogle festivaler der bliver afholdt i Peru i månederne oktober og november. Der findes også hanekampe i de fleste byer i Peru. Lige som det er med tyrefægtning, er der meget delte meninger omkring denne sport, og det er et klart flertal der er imod denne form for sport. Hanekampe er ikke ulovlige i Peru og derfor er det åbent og der tiltrækkes ofte en del tilskuere til disse kampe. På trods af meget modstand i forhold til den ubehagelige sport, er det stadig en del af kulturen i Peru og det er derfor ikke ulovligt at tage til en hanekamp.