Hvis dit formål med en Peru-rejse er at komme helt tæt på den peruvianske kultur, er det den sydlige del af Peru du skal tage til. Her findes et utal af ruinkomplekser fra inkatiden, der alle emmer af historie og storslået byggekunst. Midt i det peruvianske højland ligger et af verdens 7 nye vidundere, Machu Picchu, bygget i det 15. århundrede af det berømte inkastammefolk. Foruden Inkaernes helligheder i den centrale del af Peru, fandtes der også andre stammefolk i Peru som satte sit præg på den peruvianske kultur. Langs ørkenstrækningen i sydvest fandtes Nazcafolket, kendt for sine store optegninger og illustrationer af hellige dyr i ørkensandet. Det specielle ved optegningerne er, er at de kun kan ses fra fugleperspektiv. Herudover rummer Sydperu også nogle af landets største og mest pulserende byer. En rejse i  det sydlige Peru giver dig de bedste forudsætninger for en indholdsrig rejse, med et naturskønt dyreliv, storbyatmosfære, kultur- og historierige seværdigheder samt et klima der variere fra tør ørken til frodig højland og regnskov.

Lima

I den centrale del af den peruvianske kyststrækning ligger Lima, Perus hovedstad, med over 9 millioner indbyggere. Hovedstaden er som andre pulserende hovedstæder udstyret med diverse internationale burgerrestauranter, casinoer, historiske museer og shoppingmuligheder. Byen kan til tider virke overcrowded og larmende, men roen findes ved byens lange strandpromenader, hvor folk kommer for at slappe af. Lima ligger i ørkenlandskab, hvorfor det sjældent regner. Byen bliver dog forsynet med frodighed fra 3 elme, der løber hele vejen fra andesbjergene og ud i stillehavet. Ikke langt fra Lima ligger Amerikas ældste by, bygget af Caral folket for over 5.000 år siden. Den hellige by Caral (Sacred city of Caral) ligger kun et par timers kørsel fra Lima, og er en forholdsvis ny seværdighed i området efter opdagelsen af stedet i 1994.

Lima

Ballestas Islands

Perus svar på galapagosøerne. Her kan du opleve alt fra pelsede nysgerrige søløver til fantastiske fuglearter som pelikaner og den peruvianske booby, samt pingviner. Du kommer hertil med speedbåd fra byen Pisco, hvilket tager et par timer, så husk solcreme og solhat, da bådene ofte ikke er tildækkede, og fuglene på øen ikke altid tager hensyn til, hvad der bevæger sig under dem. På turen fra Pisco kan du se Candelabra, en figur indhugget i landskabet, som mange mener har en forbindelse til de berømte Nazca Linjer. På turen hjem kan der være chance for at se chilenske flamingoer, men spørg din guide, da dette ikke indgår i den oprindelige bådrute. Flamingoerne viser sig ofte i en den sydlige del af øgrupperne i juni-august. Kombiner turen rundt om Ballestas øerne med et besøg i Paracs nationalpark, der er rig på dyreliv, og som er beliggende i den tropiske ørken.

Ballestas_Island

Huacachina

Midt i den peruvianske ørken ligger denne lille, fantastiske oase, der er kendt for at tilbyde diverse aktiviteter for den adrenalinsøgende. Her er der mulighed for at køre Buggy ride (lille åben vogn) i sandklitterne, eller tag turen selv over sandbankerne i de 4-hjulstrækkende terrænkøretøjer kaldet quad bikes. Særligt er stedet kendt for sin hede version af snowboarding – sandboarding. Mange vælger også at bruge boardet som kælkeredskab og få en sjov og aktiv dag ud af besøget i klitterne. Er du imidlertid ikke den store adrenalin junkie, er der mulighed for at bade i ørkenens lagune, eller leje mindre både og sejle rundt i disse på lagunen.

HUACACHINA

Nazca Linjerne

I det sydvestlige Peru ligger de berømte og mystiske Nazca linjer. Nazca linjerne tager dig bogstaveligt talt til nye højder, da linjerne skal ses fra fugleperspektiv for at være synlige for det blotte øje. Det kan derfor ikke komme bag på nogen, at Nazca linjerne først blev opdaget, efter opfindelsen af luftfartøjet. Nazca linjerne er indhuggede tegn og figurer i det golde ørkenlandskab i Vestperu. Figurerne veksler fra simple linjer til udførlige figurer af kolibrier, aber, edderkopper, fisk, hajer og firben. Den første figur blev opdaget af en pilot i 1920’erne, og indtil år 1980 har forskere fortsat fundet nye indgraveringer, hvoraf nogle af figurerne er op til 500 meter lange. Der er forskellige teorier om hvorfor disse linjer er optegnet, og nogle vil gå så vidt at sige, at linjerne fungerer som landingsbaner for ufoer eller andet liv fra det ydre rum.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cuzco og Den hellige dal

Midt inde i den centrale del af Sydperu, hvor amazonas fortsat strækker sig til, ligger inkaernes gamle hovedstad Cuzco. Historikere fastlår, at byen er formet som en puma, hvilket anses for at være et helligt dyr blandt inkaerne. Cuzco har årligt 2 mio. besøgende, da dette er centrum for de omkringliggende seværdigheder i Sydøstperu. Byen er historisk præget af cuzcofolket, men afspejler også en tid, hvor spaniere overtog området og byggede katedraler i den hellige stad. Ikke langt fra Cuzco city ligger den hellige dal (Sacred Valley), hvor små tidligere byer nu står som ruinlandskaber. På en stribe langs Urabamba floden ligger ruinbyerne Ollantaytambo, Pisac og Sacsayhuaman, der ligeledes er et besøg værd i den hellige dal. Er du stadig ikke færdig med at udforske området omkring Cuzco er Choquekiraw, Salcantay og Manu Nationalpark oplagte steder at besøge.

den_hellige_dal

Machu Picchu

Ét af verdens 7 vidundere, og Perus mest besøgte seværdighed. Machu Picchu blev bygget omkring 1450 af inkaerne på en bjergtop ca. 80 km fra Cuzco city. Machu Picchu er også kendt som den glemte by, da inkaerne bare et århundrede efter opførelsen forlod bydelen, grundet spansk erobring af Cuzco, hvilket efterlod byen i forfald. Først i 1911 blev ruinerne genfundet, og det har altid været lidt af et mysterium, hvad byen har været brugt til. Historikere mener, at byen kan have fungeret som helligt fristed for adelsfolk og royale inkaere, mens andre historikere mener, det var hjemsted for jomfruelige kvinder, der dyrkede solguderne, idet flere kvindeskelletter er fundet på stedet end mandeskelletter. Machu Picchu kan nås med offentligt transport fra cuzco, men vil du opleve den autentiske inkakultur, kan du begive dig ud på en 4 dages hård trekkingtur via den berømte inkasti.

Machu Picchu, Peru

Colca Canyon

Colca Canyon er en fordybning i andesbjergene på i alt 3160 meter, hvilket gør kløften dobbelt så dyb som det velkendte grand Canyon. Colca Canyon ligger i det sydlige Peru, og er Perus 3. mest besøgte seværdighed. Mange vælger at overnatte i byen Chivay beliggende i starten af kløften. Byen er en gæstfri og besøgt by, hvor besøgende nyder at slappe af ved de omkringliggende hotsprings. I Colca Canyon findes et rigt dyreliv, hvor særligt diverse fuglearter er til at spotte. Området er kendt for sine kæmpe kollibrier, ørne, gæs og den særlige andesiske kæmpe kondor, kaninstore chinchillaer og den vicuñanske lama. Det vil på visse tider af året også være muligt at se flamingoer. Derudover er det bare med at nyde udsigten af de omkringliggende vulkaner.

Colca-canyon

Arequipa

Har også fået kælenavnet “Den hvide by” og er yderst charmerende med tre omkringliggende vulkaner. Arequipa er Perus næststørste by med 10 gange færre indbyggere end i Lima – alligevel udstråler byen stor selvsikkerhed, når det kommer til gastronomiske oplevelser, historisk aktivitet og arkitektonisk udstråling. Byen ligger i en risikozone for jordskælv og er med sine nærliggende vulkaner en forbeholden by. Byens arkitektur er særligt kendt for at være bygget op af holdbare hvide vulkanske sten, hvorfra tilnavnet “Den hvide by” kommer fra. Arequipa er udover sin fantastiske arkitektur også kendt for sine mange cookingclasses, hvor du kan lære at tilberede en autentisk peruviansk madoplevelse. Er du til adventure, er der god mulighed for cykel- og trekkingture på vulkanerne, eller prøve kræfter med et af verdens bedste steder for riverrafting.

Arequipa_vulkan

Lake Titicaca

I det sydøstlige område af Peru ligger en af verdens højstbelligende søer, Titicaca. Søen befinder sig på en højslette i Andesbjergene 3.810 meter over havets overflade, ved grænsen til Bolivia. Samtidig er søen Sydamerikas største og er kendetegnet ved dens flydende øer, hvorved et lille samfund holder til. Her er alt bygget af siv; huse, både og øerne selv, hvor det er muligt som turist at få sig en overnatning. Puno er den største by langs floden, og herfra er der mange muligheder for at tilkøbe diverse sejlture og ø-hop i søen. Du vil hurtigt mærke, at søen bærer en guddommelig energi, og ifølge inkaernes mytologi var det herfra verdenen opstod, da guden Viracocha steg op fra søen og skabte solen, stjernerne og de første mennesker.

titicaca-søen