Oplev inkarigets skjulte skatte i Peru

Peru er kendt for at være et centralt område for inka-indianerne på det sydamerikanske kontinent. Inkariget var det største og mest betydningsfulde rige i Sydamerika før Columbus kom til kontinentet. Det var nemlig i Perus højland, at Inkariget opstod i 1100-tallet, og bredte sig langsomt og mere eller mindre fredeligt i store dele af det vestlige Sydamerika. Rigets hovedstad var byen Cuzco i Peru indtil 1533, hvor det spanske imperium kom og erobrede landet.

I dag er Peru et selvstændigt land siden uafhængigheden i 1821, men byerne bærer stadig præg af Inkariget og indflydelser fra den spanske kolonimagt i form af prægtige bygninger, paladser, templer, kirker og meget mere. Der er således en rig mulighed for at opleve imponerende historisk arkitektur, når man er i Peru.

Inkarigets fantastiske arkitektur

Bygningerne fra Inkariget er udelukkende bygget af sten, og inkaerne er særligt kendt for deres specielle måde at sætte sten sammen på. Mest tydeligt kan dette ses på de tilbageblivende bygninger og mure, hvor man kan se, at inkaerne lagde stenene så tæt sammen, at der ikke kunne presses en kniv imellem sprækkerne.

inkatrail

Udover den stenbelagte inkasti, byggede inkaerne også templer og hele byer. De mange templer og religiøse bygninger fra Inkariget blev i høj grad brugt til ofringer og andre religiøse ritualer såsom begravelse osv. Der blev ofret meget i Inkariget, da dette ansås for at være den eneste måde at forsone guderne på.

Inkaerne byggede også byer, hvor bygningerne er knyttet sammen af stier og trapper. I disse byer findes alt fra beboelsesbygninger, templer, begravelsespladser og meget mere. I dag findes der kun ruiner af disse byer og bygninger fra Inkariget, og derfor er det desværre ikke muligt at se den fantastiske arkitektur i fulde pragt. Dog er ruinerne særdeles velbevarede og fascinerende at opleve.

Inkarigets gamle hovedstad Cuzco

Cuzco, som har været hovedstaden for Inkariget, er beliggende på Andesbjergene i den sydlige del af Peru. Den smukke placering i naturskønne omgivelser samt de absolut interessante kulturskatte gør byen til et af de mest vigtigste steder at besøge, når man er i Peru. Cuzco er, ligesom Machu Picchu, vedtaget på UNESCOs verdens kulturarvsliste, og her har man mulighed for at opleve nogle af verdens mest fantastiske historiske levn fra både Inkariget og den spanske koloni.

Cuzco indeholder en fantastisk kombination af forskellige tider, da man både vil kunne genkende Inkarigets oprindelse, kolonitidens indflydelse samt de moderne tiders indvirkning. Her findes flere smukke ruiner fra Inkarigets templer og bygninger, overdådige og spektakulære spanske katedraler, kirker og regeringsbygninger samt mere eller mindre moderne faciliteter.

Lidt udenfor Cuzco by ligger Den Hellige Dal, også kaldet Río Urubamba, som bestemt også er værd at besøge. Her findes en flod, der løber igennem området og dermed giver liv til dalen. Den Hellige Dal ligger lidt lavere end Cuzco, og derfor er klimaet her mildere, hvorfor der er gode betingelser for landbrug. Således har området i flere århundrede fungeret som Cuzcos kornkammer, hvor majs og grøntsager dyrkes på den frugtbare jord. Op ad bjergskråningerne findes hundreder år gamle terrassemarker, hvilket er et absolut fantastisk syn.

cuzco inka

Spredt rundt i Den Hellige Dal findes ruiner af inkaernes gamle bygningsværker, som for eksempel det smukke ruinkompleks Ollantaytambo, omgivet af nogle af de smukkeste landskaber i verden. Ollantaytambo er et lille kompleks bestående af ruiner af det, der engang har været et af inkaernes største templer og bade, hvor man stadig kan se vandet risle gennem kanalerne til badet. Derudover har man også en unik mulighed for at opleve Perus nulevende indianers kultur og levevis.

Inkaernes gamle by Machu Picchu

Machu Picchu er med rette verdenskendt og nok den mest fascinerende og fantastiske arkitektur fra Inkariget. Denne historiske Inkaby ligger højt oppe i Andesbjergene og er et arkæologisk skattekammer bestående af prægtige ruiner af store bygninger, som er integreret som en naturlig del af bjerget. Machu Picchu er beliggende i nogle af verdens mest fantastiske omgivelser, med spektakulære udsigter ud over både grønne og snedækkede bjergtoppe, dele af den frodige Amazonas-jungle, og tætte tågeskov omgiver området. Machu Picchu er i sandhed en enestående attraktion, som man uden tvivl ikke skal gå glip af, når man er i Peru.

machu picchu